- ok. 70g piersi kurczaka
- ok. 100g brokułu
- 3 małe pomidorki
- pół żółtej papryki
- 40g sera feta
- jogurt
- sól
- pieprz
- przyprawa gyros
- zioła prowansalskie
- olej
- Pokrój pierś kurczaka na kawałki, wymieszaj z przyprawą gyros. Usmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju.
- Ugotuj brokuł dodając szczypę soli. Tak przez 7 minut, żeby się nie rozgotował. Sprawdzaj widelcem, gdy minie 5 minut gotowania.
- Gdy wystygną wszystkie składniki umieść je w pojemiku lub miseczce: kurcza, potem feta, pomidory (pokrojone na ćwiartki), papryka (w kosteczkę), brokuł.
- W miseczce wymieszah jogurt z pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Sos dodaj tuż przed jedzeniem.
W przepisie była jeszcze kukurydza (między fetą a pomidorkami). Ja jednak tego samego dnia miałam do zjedzenia zupę z kukurydzy, więc w sałatce z niej zrezygnowałam.
Składniki na jedną porcję. W przepisie, który mnie zainspirował, był sos czosnkowy. Jako że to sałatka do pracy, zmieniłam na sos ziołowo-jogurtowy. Myślę, że np. sos vinegret też by się sprawdził.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz