poniedziałek, 10 grudnia 2018

Sałatka warstwowa z brokułów, kurczaka, fety i pomidorów

Lubię zabierać do pracy sałatki. Można je zjeść praktycznie wszędzie, a kombinując z różnymi składnikami, to się chyba nie może znudzić.



Składniki:
  • ok. 70g piersi kurczaka
  • ok. 100g brokułu
  • 3 małe pomidorki
  • pół żółtej papryki
  • 40g sera feta
  • jogurt 
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa gyros
  • zioła prowansalskie
  • olej

Wykonanie:
  1. Pokrój pierś kurczaka na kawałki, wymieszaj z przyprawą gyros. Usmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  2. Ugotuj brokuł dodając szczypę soli. Tak przez 7 minut, żeby się nie rozgotował. Sprawdzaj widelcem, gdy minie 5 minut gotowania.
  3. Gdy wystygną wszystkie składniki umieść je w pojemiku lub miseczce: kurcza, potem feta, pomidory (pokrojone na ćwiartki), papryka (w kosteczkę), brokuł. 
  4. W miseczce wymieszah jogurt z pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
  5. Sos dodaj tuż przed jedzeniem.
W przepisie była jeszcze kukurydza (między fetą a pomidorkami). Ja jednak tego samego dnia miałam do zjedzenia zupę z kukurydzy, więc w sałatce z niej zrezygnowałam.

Składniki na jedną porcję. W przepisie, który mnie zainspirował, był sos czosnkowy. Jako że to sałatka do pracy, zmieniłam na sos ziołowo-jogurtowy. Myślę, że np. sos vinegret też by się sprawdził. 

Na podstawie przepisu ze strony: http://www.uwielbiamgotowac.com/2014/09/saatka-z-brokuow-kurczaka-fety-i.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz