poniedziałek, 10 grudnia 2018

Zupa krem z kukurydzy

Zimno i ciemno za oknem. Może coś na rozgrzanie? Może jakaś zupa... Może z kukurydzy? Nigdy nie robiłam, ale już na samą myśl czułam ten smak. Taki kremowy z nutką ostrości. I się udało to uzyskać.


Składniki:
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1,2 bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • kawałek imbiru (taki 1cm)
  • kawałek papryczki chilli
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
  1. W rondelku rozpuść masło.
  2. Dodaj kukurydzę i duś przez ok. 5 minut co jakiś czas mieszając.
  3. Obierz i pokrój ziemniaki, pokrój je w kostkę. 
  4. Wlej do kukurydzy bulion oraz dodaj ziemniaki.
  5. Obierz imbir i zetrzyj go na drobnej tarce.
  6. Dopraw (chilli, pieprz, papryka sodka, kurkuma, imbir).
  7. Gotuj przez ok. 20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Zdejmij z ognia i zblenduj na gładką masę. 
  9. Dodaj śmietanę i wymieszaj (już można łyżką).
  10. Po wlaniu do miseczki czy talerza, dodaj jeszcze troszkę śmietany.

Ile to porcji? 2 miseczki, czyli dwie porcje. Raz zjadłam ze śmietaną, drugi raz - dorzuciłam jeszcze trochę natki pietruszki. Jakoś tak mi przypasowało.



Na podstawie przepisu ze strony www.alemeksyk.eu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz