- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 średnie ziemniaki
- 1,2 bulionu
- 2 łyżki śmietany
- łyżka masła
- kawałek imbiru (taki 1cm)
- kawałek papryczki chilli
- pieprz
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- W rondelku rozpuść masło.
- Dodaj kukurydzę i duś przez ok. 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Obierz i pokrój ziemniaki, pokrój je w kostkę.
- Wlej do kukurydzy bulion oraz dodaj ziemniaki.
- Obierz imbir i zetrzyj go na drobnej tarce.
- Dopraw (chilli, pieprz, papryka sodka, kurkuma, imbir).
- Gotuj przez ok. 20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
- Zdejmij z ognia i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj śmietanę i wymieszaj (już można łyżką).
- Po wlaniu do miseczki czy talerza, dodaj jeszcze troszkę śmietany.
Ile to porcji? 2 miseczki, czyli dwie porcje. Raz zjadłam ze śmietaną, drugi raz - dorzuciłam jeszcze trochę natki pietruszki. Jakoś tak mi przypasowało.
Na podstawie przepisu ze strony www.alemeksyk.eu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz