czwartek, 22 listopada 2018

Pasztet z soczewicy i wątróbki

A może by tak upiec pasztet? Ale może nie do końca taki tradycyjny, a na przykład z dodatkiem soczewicy. I tak też zrobiłam. Poszperałam po książkach i zrobiłam taki oto pasztet.


Składniki:
  • 100g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula (nie za duża)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:
  1. Ugotuj soczewicę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Pokrój cebulę w piórka, wątróbkę na mniejsze kawałki (pamiętaj, żeby usunąć błonki).
  3. Podsmaż cebulkę na maśle, a gdy się zeszkli -dodaj wątróbkę. Smaż wątróbkę przez ok. 5 minut.
  4. Przygotuj maszynkę do mielenia i zmiel: wątróbkę, cebulkę, soczewicę i czosnek.
  5. Do zmielonych składników dodać jajka, przyprawy i masło.
  6. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i wlać tam masę. Masa będzie dość rzadka - spoko - "zetnie" się w trakcie pieczenia.
  7. Piecz przez 50-60 minut w 200°C.
Podane ilości są na dość mały pasztet. Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 12cm x12 cm.

Wiadomo, że raczej się nie je samego pasztetu. Ja zjadłam z pomidorami, jajkiem sadzonym i chrzanem.


Bazowałam (ale nie trzymałam się - jak zwykłe - w 100% przepisów) na przepisie z książki "Dieta Paleo" wydanej przez Axel Springer.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz