- 100g czerwonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)
- 200g wątróbki drobiowej
- 1 cebula (nie za duża)
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 10 dag masła
- łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- łyżeczka kolendry mielonej
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- Ugotuj soczewicę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pokrój cebulę w piórka, wątróbkę na mniejsze kawałki (pamiętaj, żeby usunąć błonki).
- Podsmaż cebulkę na maśle, a gdy się zeszkli -dodaj wątróbkę. Smaż wątróbkę przez ok. 5 minut.
- Przygotuj maszynkę do mielenia i zmiel: wątróbkę, cebulkę, soczewicę i czosnek.
- Do zmielonych składników dodać jajka, przyprawy i masło.
- Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i wlać tam masę. Masa będzie dość rzadka - spoko - "zetnie" się w trakcie pieczenia.
- Piecz przez 50-60 minut w 200°C.
Wiadomo, że raczej się nie je samego pasztetu. Ja zjadłam z pomidorami, jajkiem sadzonym i chrzanem.
Bazowałam (ale nie trzymałam się - jak zwykłe - w 100% przepisów) na przepisie z książki "Dieta Paleo" wydanej przez Axel Springer.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz