czwartek, 22 listopada 2018

Domowy paprykarz

Często staram się odnaleźć domowy sposób (a tym samym nieco zdrowszy) na gotowe przysmaki ze sklepów. Jednym z hiciorów turystycznych jest paprykarz. Zrobiłam z wędzoną makrelą, ale kusi mnie, żeby zrobić z np. mintajem.



Składniki:
  • 150g makreli wędzonej
  • 100g passaty
  • 30g ryżu białego (waga przed ugotowaniem)
  • pół marchewki
  • jedna cebula (nie za duża)
  • 2 łyżki keczupu
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego
  • olej
  • sól
Wykonanie:
  1. Ugotuj ryż (oczywiście z solą).
  2. Pokrój cebulę w kostkę.
  3. Utrzyj marchewkę na drobnej tarce.
  4. Wyciągnij ości z ryby (w przypadku wędzonej makreli to koniecznie).
  5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę.
  6. Gdy cebula się zeszlki, dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę), marchewkę i liść laurowy. Co jakiś czas mieszaj.
  7. Po ok. 3 minutach dodaj rybę. Mieszaj co jakiś czas i tak przez ok. 3 minuty.
  8. Do miski wrzuć ryż, passatę, keczup, składki z patelni oraz pozostałe przyprawy (papryka słodka i ostra, pieprz), wymieszaj.

I gotowe! Ja uwielbiam paprykacz z chlebkiem i ogórkiem kiszonym. Z podanych składników wyszło mi 9 kanapek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz