Składniki:
- 150g makreli wędzonej
- 100g passaty
- 30g ryżu białego (waga przed ugotowaniem)
- pół marchewki
- jedna cebula (nie za duża)
- 2 łyżki keczupu
- liść laurowy
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- olej
- sól
Wykonanie:
- Ugotuj ryż (oczywiście z solą).
- Pokrój cebulę w kostkę.
- Utrzyj marchewkę na drobnej tarce.
- Wyciągnij ości z ryby (w przypadku wędzonej makreli to koniecznie).
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę.
- Gdy cebula się zeszlki, dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę), marchewkę i liść laurowy. Co jakiś czas mieszaj.
- Po ok. 3 minutach dodaj rybę. Mieszaj co jakiś czas i tak przez ok. 3 minuty.
- Do miski wrzuć ryż, passatę, keczup, składki z patelni oraz pozostałe przyprawy (papryka słodka i ostra, pieprz), wymieszaj.
I gotowe! Ja uwielbiam paprykacz z chlebkiem i ogórkiem kiszonym. Z podanych składników wyszło mi 9 kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz