środa, 29 maja 2019

Kremowy pasztet

Pasztet  pieczony już był. Nawet w kilku wersjach. Ale nie było jeszcze takiego, który miałby konsystencję bardziej zbliżoną do tego z puszki. I w końcu się udało - pyszny kremowy pasztet jako zdrowa alternatywa zapuszkowanego :)


Składniki:
  • 300g wątróbki drobiowej
  • 2 małe marchewki
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 100g passaty
  • olej
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka majeranku
Wykonanie:
  1. Ugotuj w rondelku marchewkę i pora - ok. 10 minut.
  2. Na patelni rozgrzej olej i posmaż na nim pokrojoną wątróbkę (bez błonek) i cebulkę. Tak przez ok. 6 minut, w między czasie mieszając.
  3. Oddcedź marchewkę i pora, dorzuć do rondelka wątróbkę i cebulę. 
  4. Dodaj passatę i przyprawy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Co jakiś czas przemieszaj, żeby się nie przypaliło. 
  5. Zblenduj, wystudź i gotowe :)
Idelany pasztet na kanapeczki.




Bazowałam na przepisie ze strony: https://www.dylematymamyitaty.pl/niezly-pasztet/





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz