Składniki:
- pół małej sałaty lodowej
- średni pomidor
- pół średniego ogórka
- mała czerwona cebula
- 10 oliwek (najlepiej czarne, ale mogą być też zielone)
- pół papryki
- 70g sera feta
- pół łyżeczki bazylii
- szczypta pieprzu
- oliwa
Wykonanie:
- Sałatę lodową porwij lub pokrój. Podobno nie powinno się kroić sałaty lodowej, ale widziałam, jak Jamie Oliver ją kroi, więc już sama nie wiem...
- Pomidory pokrój na ósemki.
- Ogórek - w skórce lub bez (ja wolę bez) - pokrój w półokrągłe plasterki.
- Paprykę też pokrój.
- Oliwki - wedle uznania - mogą być w całości (zwłaszcza, jak są z pestkami) lub połówki (jeśli smak oliwek jest dla Ciebie zbyt intensywny).
- Cebulę pokrój w krążki i potem rozdziel te krążki.
- Całość wrzuć do miski i wymieszaj warzywa, przełóż na talerz lub do miski.
- Dodaj fetę pokruszoną na kawałki, posyp przyprawami i polej oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz