niedziela, 10 lipca 2016

Sałatka grecka

Tym razem trochę klasyki. A że sezon wakacyjno-urlopowy, pomyślałam o sałatce greckiej. Idealna na gorące dni.




Składniki:
  • pół małej sałaty lodowej
  • średni pomidor
  • pół średniego ogórka
  • mała czerwona cebula
  • 10 oliwek (najlepiej czarne, ale mogą być też zielone)
  • pół papryki
  • 70g sera feta
  • pół łyżeczki bazylii
  • szczypta pieprzu
  • oliwa


Wykonanie:
  1. Sałatę lodową porwij lub pokrój. Podobno nie powinno się kroić sałaty lodowej, ale widziałam, jak Jamie Oliver ją kroi, więc  już sama nie wiem...
  2. Pomidory pokrój na ósemki.
  3. Ogórek - w skórce lub bez (ja wolę bez) - pokrój w półokrągłe plasterki.
  4. Paprykę też pokrój.
  5. Oliwki - wedle uznania - mogą być w całości (zwłaszcza, jak są z pestkami) lub połówki (jeśli smak oliwek jest dla Ciebie zbyt intensywny).
  6. Cebulę pokrój w krążki i potem rozdziel te krążki.
  7. Całość wrzuć do miski i wymieszaj warzywa, przełóż na talerz lub do miski. 
  8. Dodaj fetę pokruszoną na kawałki, posyp przyprawami i polej oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz