piątek, 8 lipca 2016

Potrawka z resztek z grilla

Weekend się skończył i zostało trochę jedzonka z grilla - co z tym zrobić. Można po prostu odgrzać i zjeść, ale można tez dodać parę dodatkowych składników i w ten sposób wyczarować potrawkę. Nie dość, że potrawa będzie wzbogacona o warzywa, to jeszcze nie będzie sucha - mikrofalówka, której ja używam w pracy do odgrzania obiadku jednak ma właściwości wysuszające ;)



Składniki:

  • ok. 270g resztek z grilla (u mnie: karkówka, kiełbaska, polędwiczki, kurczak, pieczarki, cukinia)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3/4 cukinii (ok. 160g)
  • 140g fasolki szparagowej
  • 4 małe ziemniaki (ok. 160g)
  • łyżka oleju
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół kostki rosołowej warzywnej
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego


Wykonanie:

  1. Seler i cukinię pokrój w kostkę.
  2. W rondlu rozgrzej olej i dodaj seler oraz cukinię, podsmażaj przez 2-3 minuty.
  3. Dolej ok. 300ml wody (żeby przykryć warzywa) i dodaj fasolkę szparagową oraz ziele angielskie, liście laurowe oraz pół kostki rosołowej.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, po czym dodaj pokrojone w kostkę resztki z grilla .
  5. Przypraw pieprzem, majerankiem i oregano.
  6. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  7. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy.
  8. Gotuj jeszcze przez 20 minut.

Z podanym powyżej ilości miałam 2 obiady oraz jedno śniadanie. Na trzeci dzień zostało mi za mało na obiad (zresztą nie lubię jeść przez 3 dni tego samego), więc podgrzałam rano na patelni i dodałam 2 jajka. Śniadanko na wypasie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz