piątek, 8 lipca 2016

Mięso w sosie pomidorowym w kalafiorze, który udaje kaszę kuskus

Mięso jak mięso, ale oglądając program Jamiego Olivera zaintrygowało mnie przerobienie kalafiora na coś podobnego do kaszy kuskus. Zazwyczaj nie lubię, gdy coś wygląda zupełnie inaczej niż smakuje (np. jak coś wygląda jak ciastko, a smakuje jak owoce morze), ale tu takiej drastycznej zmiany wyglądu i smaku nie było. Ciekawa koncepcja i całkiem smaczne rozwiązanie!




Składniki:

  • 400g mięsa z kurczak lub indyka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 duże pomidory (ja wzięłam 2 i było mi trochę mało)
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego
  • łyżeczka bazylii
  • ok. 300g kalafiora

Wykonanie - mięso w sosie:
  1. Pokrój mięso w sosie i w miseczce wymieszaj z sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut.
  2. Na patelni rozgrzej olej, po czym dodaj mięso, podsmaż je z każdej strony.
  3. Dodaj ząbki czosnku.
  4. Pomidory natnij lekko nożem i zalej w miseczce wrzątkiem. Po ok. 2 minutach wyjmij z wrzątku i zdejmij skórkę. Pokrój w kosteczkę.
  5. Dodaj pokrojone pomidory do mięsa.
  6. Dodaj pieprz i bazylię.
  7. Smaż na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut.
Wykonanie - kalafior jak kuskus:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Podziel kalafiora na różyczki i ułóż je na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
  3. Skrop go olejem - idealnie jeśli masz olej (lub oliwę) w spray'u. Jeśli nie, możesz w miseczce wymieszać różyczki kalafiora z łyżką oleju.
  4. Piecz kalafiora przez 10 minut, po czym przemieszaj go i zostaw na kolejne 10 minut.
  5. Odstaw aż wystygnie i rozdrobnij np. w malakserze, żeby wyglądało to tak:


Z podanych składników wyszły mi dwie porcje. Na talerzu wykładałam kalafiora, na to mięso w sosie, podgrzewałam i było gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz