Składniki:
- 400g mięsa z kurczak lub indyka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 duże pomidory (ja wzięłam 2 i było mi trochę mało)
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- łyżeczka bazylii
- ok. 300g kalafiora
Wykonanie - mięso w sosie:
- Pokrój mięso w sosie i w miseczce wymieszaj z sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej olej, po czym dodaj mięso, podsmaż je z każdej strony.
- Dodaj ząbki czosnku.
- Pomidory natnij lekko nożem i zalej w miseczce wrzątkiem. Po ok. 2 minutach wyjmij z wrzątku i zdejmij skórkę. Pokrój w kosteczkę.
- Dodaj pokrojone pomidory do mięsa.
- Dodaj pieprz i bazylię.
- Smaż na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut.
Wykonanie - kalafior jak kuskus:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Podziel kalafiora na różyczki i ułóż je na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
- Skrop go olejem - idealnie jeśli masz olej (lub oliwę) w spray'u. Jeśli nie, możesz w miseczce wymieszać różyczki kalafiora z łyżką oleju.
- Piecz kalafiora przez 10 minut, po czym przemieszaj go i zostaw na kolejne 10 minut.
- Odstaw aż wystygnie i rozdrobnij np. w malakserze, żeby wyglądało to tak:
Z podanych składników wyszły mi dwie porcje. Na talerzu wykładałam kalafiora, na to mięso w sosie, podgrzewałam i było gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz