Z podanych składników zrobiłam 18 kotletów, z czego 10 przeznaczyłam na 2 kolejne obiady, a 10 podzieliłam na dwie porcje (po 4 i 4) i zamroziłam na później. Jest to fajna opcja na tzw. czarną godzinę, kiedy już nie będzie czasu na gotowanie. Przygotowanie sosu to mega chwila :)
Składniki na kotlety:
- 1/4 kapusty białej
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula biała
- 1 jajko
- 50g kaszy manny (lub bułka tarta)
- 2 szczypty soli
- półtora łyżeczki pieprzu mielonego
- 4 łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- łyżka oleju
Składniki na sos:
- woda (ok. 300 ml lub więcej)
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- kartonik passaty pomidorowej
Wykonanie:
- Kapustę posiekać posolić i odstawić na pół godziny.
- Na patelni zeszklić cebulę.
- Kapustę odcisnąć z wody i przerzucić do miski.
- Do miski dodać cebulę, mięso, kaszę manną, jajko i przyprawy.
- Wymieszać wszystko i uformować kotlety.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kotlety z obu stron (ok. 6 minut).
- Do rondelka wlać wodę i rozpuść kostkę rosołową, dodaj przecier oraz przyprawy do sosu.
- Dodaj kotlety i duś przez 30-40 minut (kotlety powinny być zanurzone w sosie).
Kotletów wyszło dużo, dlatego - tak jak wspomniałam na początku - część zakwalifikowała się na bieżące obiady, a część wylądowała w zamrażarce. Wystarczy je rozmrozić (np. wyjąć wieczorem) i przygotować sos. Jeśli skorzystasz z passaty z kartonika, to wystarczy wymieszać z przyprawami i następnie podgrzać na talerzu razem z kotletami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz