piątek, 8 lipca 2016

Kotlety mielone z kapustą, czyli pseudo-gołąbki

Taka wersja gołąbków nazywana jest "gołąbki dla leniwych", ale mi się to kłóci z definicją gołąbków ;) Stąd w nazwie "pseudo-gołąbki".
Z podanych składników zrobiłam 18 kotletów, z czego 10 przeznaczyłam na 2 kolejne obiady, a 10 podzieliłam na dwie porcje (po 4 i 4) i zamroziłam na później. Jest to fajna opcja na tzw. czarną godzinę, kiedy już nie będzie czasu na gotowanie. Przygotowanie sosu to mega chwila :)



Składniki na kotlety:

  • 1/4 kapusty białej
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula biała
  • 1 jajko
  • 50g kaszy manny (lub bułka tarta)
  • 2 szczypty soli
  • półtora łyżeczki pieprzu mielonego
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżka oleju
Składniki na sos:
  • woda (ok. 300 ml lub więcej)
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • kartonik passaty pomidorowej

Wykonanie:

  1. Kapustę posiekać posolić i odstawić na pół godziny.
  2. Na patelni zeszklić cebulę.
  3. Kapustę odcisnąć z wody i przerzucić do miski.
  4. Do miski dodać cebulę, mięso, kaszę manną, jajko i przyprawy.
  5. Wymieszać wszystko i uformować kotlety.
  6. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kotlety z obu stron (ok. 6 minut).
  7. Do rondelka wlać wodę i rozpuść kostkę rosołową, dodaj przecier oraz przyprawy do sosu.
  8. Dodaj kotlety i duś przez 30-40 minut (kotlety powinny być zanurzone w sosie).
Kotletów wyszło dużo, dlatego - tak jak wspomniałam na początku - część zakwalifikowała się na bieżące obiady, a część wylądowała w zamrażarce. Wystarczy je rozmrozić (np. wyjąć wieczorem) i przygotować sos. Jeśli skorzystasz z passaty z kartonika, to wystarczy wymieszać z przyprawami i następnie podgrzać na talerzu razem z kotletami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz