niedziela, 26 czerwca 2016

Zupa krem ze szparagów

Sezon na szparagi trwa dość krótko, ale warto przynajmniej raz zrobić zupę ze szparagów :) Do zupy idealnie nadają się te białe. Są dwie opcje - jak zawsze przy zupie krem: wywar z mięsa i warzyw, wywar z samych warzyw lub... po prostu kostka rosołowa. Oczywiście odradzam ostatnią opcję, ale jeśli zależy na czasie, to zawsze jest to jakieś rozwiązanie ;)





Składniki:

  • mięso na zupę (ze względu na oszczędność czasu zazwyczaj wybieram skrzydełka kurczaka lub podudzie)
  • warzywa na zupę: 3-4 marchewki, pietruszka (jedna większa lub dwie małe), kawałek selera (korzeń), kawałek pora (ok. połowy)
  • pęczek białych szparagów
  • natka pietruszki
  • 2-3 plasterki boczku
  • przyprawy: ziele angielskie (3-5 ziarenek), pieprz w ziarenkach (5-7 ziarenek), liście laurowe (3-4 liści), pieprz mielony (pół łyżeczki), gałka muszkatołowa (0,25 łyżeczki)
UWAGA! Z


Wykonanie:
  1. Do garnka wlej półtora litra wody. Włóż mięso i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. 
  2. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe.
  3. Dodaj obrane warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Gotuj przez kolejne 30 minut.
  4. Obierz szparagi i ugotuj je osobno. 
  5. Do osobnego garnka przerzuć szparagi, dolej trochę zupy (płyn). Wlej ok. 700 ml zupy, dodaj marchewki z rosołu, pieprz mielony, następnie zblenduj.
  6. Jeśli jest za gęste, dodaj trochę więcej rosołu. Zblenduj.
  7. Boczek pokrój w paseczki i podsmaż na patelni.
  8. Posiekaj natkę pietruszki.
  9. W miseczki wlej zupę, dodaj trochę usmażonego boczku i natkę pietruszki.
SMACZNEGO :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz