Składniki:
- mięso na zupę (ze względu na oszczędność czasu zazwyczaj wybieram skrzydełka kurczaka lub podudzie)
- warzywa na zupę: 3-4 marchewki, pietruszka (jedna większa lub dwie małe), kawałek selera (korzeń), kawałek pora (ok. połowy)
- pęczek białych szparagów
- natka pietruszki
- 2-3 plasterki boczku
- przyprawy: ziele angielskie (3-5 ziarenek), pieprz w ziarenkach (5-7 ziarenek), liście laurowe (3-4 liści), pieprz mielony (pół łyżeczki), gałka muszkatołowa (0,25 łyżeczki)
Wykonanie:
- Do garnka wlej półtora litra wody. Włóż mięso i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe.
- Dodaj obrane warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Gotuj przez kolejne 30 minut.
- Obierz szparagi i ugotuj je osobno.
- Do osobnego garnka przerzuć szparagi, dolej trochę zupy (płyn). Wlej ok. 700 ml zupy, dodaj marchewki z rosołu, pieprz mielony, następnie zblenduj.
- Jeśli jest za gęste, dodaj trochę więcej rosołu. Zblenduj.
- Boczek pokrój w paseczki i podsmaż na patelni.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- W miseczki wlej zupę, dodaj trochę usmażonego boczku i natkę pietruszki.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz