wtorek, 14 czerwca 2016

Sałatka z indyka, kalafiora i pomidora

Dzisiaj miałam dzień w biegu. Wiedziałam, że będę musiała znaleźć jakąś chwilę między spotkaniami, aby się posilić. Często nie ma czasu i/lub możliwości, aby podgrzać danie, więc na takie sytuacje idealna jest pożywna sałatka. Tym razem indyki kalafior w roli głównej, z pomidorem na gościnnych występach.


Składniki:

  • 60g piersi z kurczaka lub indyka
  • kalafior - kilka różyczek (ok. 120g)
  • średni pomidor (ok. 100g)
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżeczki jogurtu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • pół łyżeczki curry
  • pół kostki rosołowej warzywnej
  • 2-3 gałązki koperku


Wykonanie:

  1. Ugotuj mięsko w kostce rosołowej (10-15 minut).
  2. Ugotuj kalafiora (posól - ok. pół łyżeczki soli, gotuj ok. 10-12 minut).
  3. Natnij skórkę pomidora, włóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Po ok. 2 minutach wyjmij z wody i zdejmij skórkę.
  4. Kurczaka pokrój na kawałki, podobnie kalafiora. 
  5. Z pomidora wyjmuj części mokre, pozostałe - pokrój w kostkę.
  6. Wymieszaj składniki w miseczce, dodaj przyprawy, jogurt, majonez i koperek.


Składniki na jedną porcję.
Czas przygotowania (licząc gotowanie składników) - ok. 25 minut. Dobrze jest odstawić na noc lub na parę godzin do lodówki, żeby "się przegryzło".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz