Składniki na pulpety
- ok. 400g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cynamonu
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bazylii
- szczypta soli, łyżeczka pieprzu mielonego
- ostra papryczka (ja użyłam takiej ze słoiczka, ale najlepiej taka świeża) - ile - to zależy od upodobań, ja użyłam półtora takich małych ze słoiczka
Składniki sosu
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- Puszka pomidorów
- Mleczko kokosowe (małe, ok. 160ml)
- 20g świeżego imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego (ciemnego)
- Składniki na pulpety wymieszaj w misce i uformuj pulpety. Coś w wielkości pomiędzy klopsikami a kotletami mielonymi. Mi wyszło 10 sztuk :)
- Na patelnie wlej trochę oleju, podsmaż pulpety z każdej strony (w sumie przez ok. 5 minut, na tym etapie nie muszą być gotowe w środku).
- Cebulę pokrój w piórka.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Zetrzyj imbir na tarce.
- Zeszklij cebulkę na patelni, dodaj czosnek i pomidory, mleczko kokosowe, sos sojowy i imbir.
- Wymieszaj wszystko.
- Dodaj pulpety i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Z powyższych proporcji wyszły mi dwie dość duże (dla mnie) porcje. Do jednej porcji ugotuj ok. 40 lub 50g ryżu. Ja ugotowałam 50g, bo to będą jedyne węgle przez treningiem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz