wtorek, 14 czerwca 2016

Mięso mielone z książki Pascala i Okrasy

Tak leżała od dłuższego czasu książka Lidla na półce - Pascal   i Okrasa i postanowiłam do niej zajrzeć. Jako że będąc w Hali Kupców pani mnie namówiła na zakup mięsa mielonego (wiem, powinno się samemu mielić, ale czasem jestem leniwa), szukałam czegoś właśnie z mięsa mielonego. Poniżej to, na co się zdecydowałam. Tradycyjnie z drobnymi modyfikacjami ;)



Składniki na pulpety
  • ok. 400g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta soli, łyżeczka pieprzu mielonego
  • ostra papryczka (ja użyłam takiej ze słoiczka, ale najlepiej taka świeża) - ile - to zależy od upodobań, ja użyłam półtora takich małych ze słoiczka
Składniki sosu
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Puszka pomidorów 
  • Mleczko kokosowe (małe, ok. 160ml)
  • 20g świeżego imbiru 
  • 1  łyżeczka sosu sojowego (ciemnego)
Wykonanie
  1. Składniki na pulpety wymieszaj w misce i uformuj pulpety. Coś w wielkości pomiędzy klopsikami a kotletami mielonymi. Mi wyszło 10 sztuk :)
  2. Na patelnie wlej trochę oleju, podsmaż pulpety z każdej strony (w sumie przez ok. 5 minut, na tym etapie nie muszą być gotowe w środku).
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Zetrzyj imbir na tarce.
  6. Zeszklij cebulkę na patelni, dodaj czosnek i pomidory, mleczko kokosowe, sos sojowy i imbir.
  7. Wymieszaj wszystko.
  8. Dodaj pulpety i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.


Z powyższych proporcji wyszły mi dwie dość duże (dla mnie) porcje. Do jednej porcji ugotuj ok. 40 lub 50g ryżu. Ja ugotowałam 50g, bo to będą jedyne węgle przez treningiem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz