niedziela, 26 czerwca 2016

Galareta z sosem tatarskim

Danie to jest obecne w moim rodzinnym domu zarówno podczas Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. Idealne na śniadanie świąteczne i nie tylko ;)

Dość długo zbierałam się do tego, aby w końcu samodzielnie zrobić galaretę. Aż trochę przypadek mi pomógł. Otóż zostało mi dość dużo rosołu po zrobieniu zupy - kremu ze szparagów (przepis tutaj) i nie miałam ochoty robić z niego kolejnej zupy.

Jeszcze jedna ważna rzecz - u mnie w domu nie jada się galarety z octem czy samej. Musi być sos tatarski. Bez tego nikt nie tknie galarety ;) A ten sos jest troszkę inny niż znany z Czech tatarska omacka.


No, ale do konkretów:

Galareta

Składniki:

  • rosół :) u mnie było ok. 850 ml
  • żelatyna
  • mięso z rosołu + ewentualnie jeszcze jakieś dodatkowe (ja ugotowałam nogę kurczaka w bulionie z kostki)
  • trochę groszku
  • marchewka z rosołu


Jak zadzwoniłam do Mamy o małą poradę, to okazało się, że temat nie jest taki prosty. Nie dość, że moja Mama robi "na oko", więc pytanie o to czy proporcje takie jak na opakowaniu żelatyny czy lekko zmodyfikowane, okazało się bezcelowe. Poza tym, dowiedziałam się, że są żelatyny, których nie rozpuszcza się w gorącej wodzie... Zatem:
  1. Rozpuść żelatynę w rosole zgodnie z przepisem na opakowaniu :) Ja dodałam minimalnie więcej żelatyny (zamiast przepisowych 3 dałam 3,5 łyżeczki).
  2. W miseczkach na dnie ułóż trochę porwanego mięsa (z zupy lub ugotowanego w bulionie). 
  3. Pokrój marchewki (też te z zupy) i dodaj po łyżeczce lub dwóch groszku konserwowego.
  4. Zalej mięso i warzywa rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Można to zrobić przez sitko, będzie bezpieczniej - nie powinny wpaść żadne farfocle czy kawałki nierozpuszczonej dokładnie żelatyny.
  5. Odstaw do wystygnięcia, a potem do lodówki.
Tak jak napisałam wcześniej, galareta nie istnieje dla mnie bez sosu tatarskiego.

Sos tatarski

Składniki:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • ok. 120g grzybków marynowanych
  • ok. 60g musztardy (zwykłej)
  • ok. 25g majonezu
  • ok. 60g chrzanu (ze słoika)
  • ok. 150 g jogurtu
  • łyżeczka pieprzu

Proporcje podaję na podstawie ostatnio przygotowanego sosu, natomiast zawsze robię "na oko". 1:1 z moją Mamą ;)
  1. Jajka, ogórki i grzybki pokrój drobno. Z jajkami i ogórkiem pójdzie nawet łatwo, natomiast grzybki przez swoją miękkość mogą stanowić mały kłopot. Ja je siekam na desce od lewa do prawa i z powrotem, mieszam na desce i znowu siekam. Aż będą pokrojone drobniutko :)
  2. Nie polecam żadnych malakserów, chodzi o to, aby nie była to papka, ale drobno pokrojone składniki.
  3. Wszystko wrzuć do miski, dodaj pieprz oraz musztardę, chrzan, majonez i jogurt Powinna być dość gęsta konsystencja, ale jednak taka "sosowata" ;)

Jak jeść? Przełóż galaretę na talerz, przekrój na np. 4 części, dodaj sos i SMACZNEGO.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz