niedziela, 29 listopada 2015

Muffinki z jabłkami i cynamonem

Czas na coś smakowitego i słodkiego. Z wypieków moją specjalnością są muffinki. Dzisiaj przyszedł czas na muffinki jabłkowe :) A jak jabłka, to oczywiście musiał być cynamon.



Składniki:
  • 2 jabłka
  • 180g mąki orkiszowej
  • 70g mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki stewii
  • 135g miodu płynnego
  • 90ml jogurtu naturalnego
  • 75g oleju
  • 2 jajka
  • 75g płatków migdałowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Obierz jabłka i pokrój w kostkę.
  2. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, stewię i cynamon.
  3. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jajka, olej, miód, jogurt i jajka.
  4. Wymieszaj suche i mokre składniki, dodaj do nich pokrojone jabłka.
  5. Wyłóż masę do papilotek włożonych do foremek na muffinki (ok 3/4 wysokości papilotek).
  6. Piecz 20 minut w 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz