niedziela, 2 lutego 2020

Schab w sosie węgierskim

Nie wiem, czy na Węgrzech akurat tak się przygotowuje schab w sosie, ale tak mi internety podpowiedziały. Bardzo lubię mięso w sosie, można wtedy w tym sosie maczać też ziemniaczki, kaszę czy ryż. Pycha!!!


Składniki:
  • ok. 320 g schabu
  • 300 ml bulionu
  • cebula
  • olej
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki passaty 
  • 2 łyżeczki śmietany
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Schab pokrój na plastry i lekko je rozbij tłuczkiem.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso z każdej strony - aż zmieni kolor.
  3. Pokrój cebulę - nie za drobno.
  4. Kawałki podsmażonego mięsa przełóż do rondelka. Wlej bulion i dodaj przyprawy. 
  5. Na patelni, na której było mięso, zeszklij cebulę. Jak będzie gotowa - dodaj do rondelka.
  6. Mięso wraz z dodatkami duś pod przykryciem ok. półtorej godziny.
  7. Pod koniec możesz sprawdzić np. widelcem, czy mięso jest już gotowe.
  8. Do miseczki daj 2 łyżki sosu. Dodaj śmietanę, wymieszaj i dodaj do schabu.

Składniki na dwie porcje.
Oczywiście schabik potrzebuje dodatków :)
Bazowałam na przepisie z Kwesii Smaku: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/schab-w-sosie-wegierskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz