- ok. 320 g schabu
- 300 ml bulionu
- cebula
- olej
- łyżka sosu sojowego
- 1 i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki passaty
- 2 łyżeczki śmietany
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Schab pokrój na plastry i lekko je rozbij tłuczkiem.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso z każdej strony - aż zmieni kolor.
- Pokrój cebulę - nie za drobno.
- Kawałki podsmażonego mięsa przełóż do rondelka. Wlej bulion i dodaj przyprawy.
- Na patelni, na której było mięso, zeszklij cebulę. Jak będzie gotowa - dodaj do rondelka.
- Mięso wraz z dodatkami duś pod przykryciem ok. półtorej godziny.
- Pod koniec możesz sprawdzić np. widelcem, czy mięso jest już gotowe.
- Do miseczki daj 2 łyżki sosu. Dodaj śmietanę, wymieszaj i dodaj do schabu.
Składniki na dwie porcje.
Oczywiście schabik potrzebuje dodatków :)
Bazowałam na przepisie z Kwesii Smaku: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/schab-w-sosie-wegierskim
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz