niedziela, 2 lutego 2020

Omlet z łososiem

Jajka to śniadanie idealne. Syci na długo i jest milion możliwości na ich przygotowanie. Tym razem omlecik z towarzystwie łososia. Zobaczyłam w sobotę na FB, po czym omlecik wjechał na niedzielne śniadanko.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 50ml mleka
  • 40g łososia wędzonego
  • 50g serka wiejskiego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • koperek (jedna łodyżka)
  • masło
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżeczka bazylii
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Rozbij jajka do miseczki, dodaj mleko. Dopraw przyprawami i zmiksuj.
  2. Na patelni rozgrzej masło. 
  3. Wlej masę jajeczną i smaż na nie za dużym ogniu pod przykryciem, aż masa się zetnie.
  4. Pokrój łososia na kawałki, posiekaj koperek.
  5. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
  6. W miseczce wymieszaj łososia, pomidorki i serek. Dodaj koperek i trochę pieprzu.
  7. Gdy omlet będzie gotowy, przełóż go na talerz. 
  8. Na połowie połóż masę łososiowo-serkową, posyp częścią rukoli.
  9. Złóż omlet na pół, posyp resztą rukoli.
Składniki na jeden omlecik. 

Inspiracja - strona internetowa www.kuchnialidla.pl Wyskoczył mi przepis na FB ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz