poniedziałek, 6 stycznia 2020

Ryż z jajkiem i warzywami

Ryż z jajkiem i warzywami to ciekawa alternatywa na śniadanie. Idealne, gdy np. nie ma świeżego pieczywka :)


Składniki:
  • 40g ryżu
  • pół pomidora
  • kawałek papryki
  • kawałek czerwonej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • jajko
  • masło
  • szczypiorek
  • trochę sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Wykonanie:
  1. Ugotuj ryż.
  2. Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekaj.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek.
  4. Pokrój pomidora i paprykę, wrzuć na patelnię.
  5. Niech tak się chwilę podsmaży, możesz już dodać trochę pieprzu i oregano.
  6. Dodaj ryż, co jakiś czas mieszaj. Ważne, żeby ryż się zagrzał, zwłaszcza, jeśli był gotowany dużo wcześniej.
  7. Na koniec dodaj jajko, szczypiorek i starty ser żółty, mieszaj.
  8. Całość przełóż do miseczki, a następnie na talerz. Dzięki temu efektowniej wygląda ;)
Inspirowałam się przepisem z książki "5 Składników" (Jamie Oliver).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz