poniedziałek, 6 stycznia 2020

Zupa soczewicowa z kaszą

W internetach kliknęłam, żeby wziąć udział w wyzwaniu: "3 dni z soczewicą". Wszakże niezbyt miałam zamiar jeść przez weekend tylko soczewicę, to doszłam do wniosku, że mogę trafić na ciekawe przepisy. I tak też się stało. Przepisy bardzo ciekawe, ale oczywiście musiałam co nieco zmodyfikować ;)

Oprócz tego, że zupa jest mega smaczna, to dodatkowo - można ją zrobić w 15 minut i można bez problemu zrobić jedną porcję.



Składniki:
  • 350 ml bulionu
  • 3 łyżki soczewicy zielonej
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średni pomidor
  • kawałek pora
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
  1. Pokrój marchewkę i pietruszkę w kostkę.
  2. Wlej bulion do garnka, dodaj soczewicę, kaszę, marchewkę i pietruszkę.
  3. Pokrój pomidora i dodaj go do zupy.
  4. Przypraw pieprzem, papryką słodką i majerankiem.
  5. Gotuj na małym ogniu - 15 minut. 
  6. Na koniec - dodaj gałkę muszkatołową.
Podane ilości są na jedną porcję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz