niedziela, 15 września 2019

Spaghetti z boczniakami

Dawno nie jadłam boczniaków, a ostatnio dość często przewijały się w książkach, które przeglądałam. Nie bardzo jednak miałam ochotę na dokładnie taki przepis z książki, więc trochę pokombinowałam. I wyszło całkiem niezłe danie :)



Składniki:
  • 110g boczniaków
  • 2 pieczarki
  • średnia cebula
  • łyżka sosu sojowego
  • passata pomidorowa (tak 2-3 łyżki)
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżka śmietany 18%
  • pieprz
  • olej
  • 50g makaronu spaghetti
  • sól
Wykonanie:
  1. Boczniaki pokrój na paski (nie za małe).
  2. Do rondelka wklej olej i wrzuć boczniaki, podsmażaj przez ok. 3-4 minuty.
  3. Wyjmij boczniaki z rondelka, przełóż na ręcznik papierowy.
  4. Pokrój pieczarki na kawałki, też nie za małe.
  5. Wrzuć pieczarki do rondelka (tego samego, co wcześniej boczniami), podsmażaj przez ok. 3 minuty.
  6. Pokrój cebulę w piórka, dodaj do pieczarek.
  7. Po ok. 2 minutach dodaj boczniaki, sos sojowy, passatę i musztardę. Dopraw pieprzem.
  8. Co jakiś czas mieszaj.
  9. Wrzuć makaron do wrzącej, posolonej wody (kiedy włączyć wodę? to zależy od typu kuchenki)
  10. Ok. 2 minuty przed tym, jak makaron będzie gotowy, przełóż trochę sosu do miseczki. Dodaj śmietanę, wymieszaj i dodaj do sosu.
  11. Makaron oddcedź i wrzuć do rondelka z sosem. Wymieszaj i przełóż na talerz :)
Podane ilości są na jedną porcję. 

Bazowałam nieco na przepisie z Jadłonomii :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz