- 110g boczniaków
- 2 pieczarki
- średnia cebula
- łyżka sosu sojowego
- passata pomidorowa (tak 2-3 łyżki)
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżka śmietany 18%
- pieprz
- olej
- 50g makaronu spaghetti
- sól
Wykonanie:
- Boczniaki pokrój na paski (nie za małe).
- Do rondelka wklej olej i wrzuć boczniaki, podsmażaj przez ok. 3-4 minuty.
- Wyjmij boczniaki z rondelka, przełóż na ręcznik papierowy.
- Pokrój pieczarki na kawałki, też nie za małe.
- Wrzuć pieczarki do rondelka (tego samego, co wcześniej boczniami), podsmażaj przez ok. 3 minuty.
- Pokrój cebulę w piórka, dodaj do pieczarek.
- Po ok. 2 minutach dodaj boczniaki, sos sojowy, passatę i musztardę. Dopraw pieprzem.
- Co jakiś czas mieszaj.
- Wrzuć makaron do wrzącej, posolonej wody (kiedy włączyć wodę? to zależy od typu kuchenki)
- Ok. 2 minuty przed tym, jak makaron będzie gotowy, przełóż trochę sosu do miseczki. Dodaj śmietanę, wymieszaj i dodaj do sosu.
- Makaron oddcedź i wrzuć do rondelka z sosem. Wymieszaj i przełóż na talerz :)
Podane ilości są na jedną porcję.
Bazowałam nieco na przepisie z Jadłonomii :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz