niedziela, 5 kwietnia 2020

Zuba bobowo-ziemniaczana

Do sezonu na bób jeszcze daleko. Ale przypomniało mi się, że w zamrażarce mam taki mrożony. Poszperałam trochę w internetach i tak oto powstała ta zupa.


Składniki:
  • 250g bobu (może być mrożony)
  • 200g ziemniaków
  • cebula
  • łodyga selera naciowego
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypiorek
Wykonanie:
  1. Ugotuj bób (ok. 20 minut), odsądź i po wystudzeniu obierz z łupinek.
  2. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj (ok. 10 minut). 
  3. Posiekaj cebulę i czosnek. 
  4. Obierz selera i pokrój w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę, czosnek i selera.
  6. Zawartość patelni przełóż do garnka, dolej wody (ok. 300 ml).\
  7. Dodaj przyprawy, gotuj przez ok. 10 minut.
  8. Dodaj ziemniaki i bób, ale nie wszystko - zostaw trochę, aby po zblendowaniu były pływające kawałki w zupie.
  9. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie, zblenduj.
  10. Dodaj pozostałe ziemniaki i bób, podgrzej.
  11. Posiekaj szczypiorek. 
  12. Wlej do miseczki i posyp szczypiorkiem.
Składniki na jedną porcje. Trochę mi jednak ostrości brakowało. Następnym razem myślę, aby dodać np. chilli.

W dość luźny sposób bazowałam na przepisie Olgi Smile: https://www.olgasmile.com/zupa-z-bobu.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz