- 250g bobu (może być mrożony)
- 200g ziemniaków
- cebula
- łodyga selera naciowego
- olej
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypiorek
Wykonanie:
- Ugotuj bób (ok. 20 minut), odsądź i po wystudzeniu obierz z łupinek.
- Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj (ok. 10 minut).
- Posiekaj cebulę i czosnek.
- Obierz selera i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulkę, czosnek i selera.
- Zawartość patelni przełóż do garnka, dolej wody (ok. 300 ml).\
- Dodaj przyprawy, gotuj przez ok. 10 minut.
- Dodaj ziemniaki i bób, ale nie wszystko - zostaw trochę, aby po zblendowaniu były pływające kawałki w zupie.
- Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie, zblenduj.
- Dodaj pozostałe ziemniaki i bób, podgrzej.
- Posiekaj szczypiorek.
- Wlej do miseczki i posyp szczypiorkiem.
Składniki na jedną porcje. Trochę mi jednak ostrości brakowało. Następnym razem myślę, aby dodać np. chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz