A, i smakuje lepiej niż wygląda ;)
Ziemniaki
- 2 małe ziemniaki (ok. 150g - waga po obraniu)
- sól
- 10g sera żółtego
- 5g masła
- 10ml mleka
Ryba i sos
- 150g ryby np. mintaj, morszczuk
- 5g masła
- 5g mąki
- 50ml mleka
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej (do naczynia żaroodpornego)
Wykonanie:
- Ugotuj ziemniaki (z solą).
- Gdy się ugotują, oddzedź i przepuść przez praskę.
- Zmieszaj ze startym serem, masłem i mlekiem.
- W rondelku rozgrzej masło, dodaj szczyptę pieprzu i gałki, dodaj mąkę.
- Mieszaj cały czas trzepaczką dolewając mleka.
- Gdy sos zacznie gęstnieć, wyłącz "gaz".
- Naczynie żaroodporne natłuść olejem.
- Rybę pokrój na małe kawałki i wymieszaj z sosem beszamelowym. Możesz to zrobić w naczyniu żaroodpornym.
- Na rybę z sosem przełóż ziemniaki.
- Piecz 30 minut w 190.
Podane ilości są na jedną porcję.
Przepis pochodzi z książi Anny Starmach "Pyszne obiady".
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie lubię bardzo rybne zapiekanki ale niestety jakoś nie widzę tego z ziemniakami. Osobiście przepadam za przepisem na łososia zapiekanego z sosem truflowym https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-zapiekany-z-sosem-truflowym-i-bulgurem-ze-smazonymi-grzybami/ i jestem przekonana, że każdemu kto przyrządzi to danie na pewno będzie on smakował.
OdpowiedzUsuń