niedziela, 23 czerwca 2019

Rybna zapiekanka z ziemniakami

Rzadko jem rybę, ale czasem się zdarza ;) Tutaj - ryba w towarzystwie ziemniaków, w formie zapiekanki. Bardzo ciekawą koncepcją jest puree zapieczone - robi się taka fajna skorupka :)
A, i smakuje lepiej niż wygląda ;)



Składniki:

Ziemniaki
  • 2 małe ziemniaki (ok. 150g - waga po obraniu)
  • sól
  • 10g sera żółtego
  • 5g masła
  • 10ml mleka
Ryba i sos
  • 150g ryby np. mintaj, morszczuk
  • 5g masła
  • 5g mąki
  • 50ml mleka
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej (do naczynia żaroodpornego)

Wykonanie:
  1. Ugotuj ziemniaki (z solą).
  2. Gdy się ugotują, oddzedź i przepuść przez praskę. 
  3. Zmieszaj ze startym serem, masłem i mlekiem.
  4. W rondelku rozgrzej masło, dodaj szczyptę pieprzu i gałki, dodaj mąkę.
  5. Mieszaj cały czas trzepaczką dolewając mleka.
  6. Gdy sos zacznie gęstnieć, wyłącz "gaz".
  7. Naczynie żaroodporne natłuść olejem.
  8. Rybę pokrój na małe kawałki i wymieszaj z sosem beszamelowym. Możesz to zrobić w naczyniu żaroodpornym.
  9. Na rybę z sosem przełóż ziemniaki.
  10. Piecz 30 minut w 190.

Podane ilości są na jedną porcję. 

Przepis pochodzi z książi Anny Starmach "Pyszne obiady".


2 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie lubię bardzo rybne zapiekanki ale niestety jakoś nie widzę tego z ziemniakami. Osobiście przepadam za przepisem na łososia zapiekanego z sosem truflowym https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-zapiekany-z-sosem-truflowym-i-bulgurem-ze-smazonymi-grzybami/ i jestem przekonana, że każdemu kto przyrządzi to danie na pewno będzie on smakował.

    OdpowiedzUsuń