czwartek, 4 sierpnia 2016

Udka w sosie curry z mleczkiem kokosowym

Miałam ochotę na udka kurczaka, ale nie chciałam ich w wersji klasycznej. Myśli zaczęły mi krążyć w kierunku curry i po chwili szukania inspiracji powstało to cudowne dzieło. Smaczne upieczone mięsko w średnio ostrym sosie curry.


Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 100-150 ml mleczka kokosowego
  • olej

Wykonanie:

  1. Wymieszaj w miseczce pastę curry, sos sojowy, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
  2. Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj.
  3. Do naczynia żaroodpornego wlej trochę oleju, wysmaruj dno.
  4. Wlej do naczynia przygotowany sos.
  5. Do sosu włóż kurczaka i wysmaruj go sosem.
  6. Przykryj całość folią aluminiową i piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C.
  7. Następnie zdejmij folię i piecz w tej samej temperaturze przez kolejne 15 minut. Można dodać jeszcze opcję opiekana, aby zarumienić skórkę.

Można podawać z surówką, sałatką, ziemniakami, ryżem itd. Ja zjadłam w towarzystwie sałaty lodowej z ugotowanym (i pokrojonym) burakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz