Składniki:
- 2 ćwiartki kurczaka
- 2 łyżeczki pasty curry
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 4 ząbki czosnku
- 100-150 ml mleczka kokosowego
- olej
Wykonanie:
- Wymieszaj w miseczce pastę curry, sos sojowy, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
- Dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj.
- Do naczynia żaroodpornego wlej trochę oleju, wysmaruj dno.
- Wlej do naczynia przygotowany sos.
- Do sosu włóż kurczaka i wysmaruj go sosem.
- Przykryj całość folią aluminiową i piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C.
- Następnie zdejmij folię i piecz w tej samej temperaturze przez kolejne 15 minut. Można dodać jeszcze opcję opiekana, aby zarumienić skórkę.
Można podawać z surówką, sałatką, ziemniakami, ryżem itd. Ja zjadłam w towarzystwie sałaty lodowej z ugotowanym (i pokrojonym) burakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz