Składniki:
- 5 średnich marchewek
- 2,5 szklanki maki orkiszowej
- 4 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 40g żurawiny
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Zetrzyj marchewkę na tarce, na drobnych oczkach.
- W misce wymieszaj sypkie składniki (mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia).
- W drugiej misce rozbij jajka i utrzyj je mikserem.
- Do jajek dodawaj powoli mąkę i marchewkę.
- W pewnym momencie konsystencja może być dość gęsta - wtedy dodaj trochę wody, ale żeby nie było też za rzadkie (wiem, ciężko to określić...).
- Jeśli masz wątpliwości czy ciasto jest dobrze wymieszane, ale też nie chcesz dodawać za dużo wody, po prostu wymieszaj drewnianą łyżką (kluczowe mieszanie składników sypkich masz już za sobą).
- Dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj.
- Keksówke wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę.
- Piecz godzinę w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz