czwartek, 4 sierpnia 2016

Ciasto marchewkowe bez cukru

Kusiło mnie od dłuższego czasu ciasto marchewkowe. Marchewka raczej nie kojarzy się ze słodyczami, ale ciasto marchewkowe chyba już na dobre zadomowiło się na naszych deserowych stołach. Postanowiłam sama spróbować i fajnie wyszło :) Dodatkową frajdą jest to, że nie dodawałam cukru (ani żadnego innego zamiennika). Wyszło idealnie lekko słodkie.
Składniki:

  • 5 średnich marchewek
  • 2,5 szklanki maki orkiszowej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 40g żurawiny
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

  1. Zetrzyj marchewkę na tarce, na drobnych oczkach.
  2. W misce wymieszaj sypkie składniki (mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia).
  3. W drugiej misce rozbij jajka i utrzyj je mikserem.
  4. Do jajek dodawaj powoli mąkę i marchewkę.
  5. W pewnym momencie konsystencja może być dość gęsta - wtedy dodaj trochę wody, ale żeby nie było też za rzadkie (wiem, ciężko to określić...).
  6. Jeśli masz wątpliwości czy ciasto jest dobrze wymieszane, ale też nie chcesz dodawać za dużo wody, po prostu wymieszaj drewnianą łyżką (kluczowe mieszanie składników sypkich masz już za sobą).
  7. Dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj.
  8. Keksówke wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę.
  9. Piecz godzinę w 180°C.
Bazowałam na przepisie Anny Lewandowskiej: http://hpba.pl/ciasto-marchewkowe-bez-cukru-2/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz